Kedves vitorlázó!


Engedje meg hogy figyelmébe ajánljuk vitorlás gyakorlati továbbképzésünket, amely programot nem csak azok között hirdettünk meg, akiket bérlőként üdvözölhettünk az elmúlt szezonban.

Kiket érdekelhet a gyakorlati továbbképzés?

Mindazok érdeklődésére számítunk, akik rendelkeznek kishajóvezetői képesítéssel és a képzés során szerzett gyakorlati tudást szeretnék bővíteni, kipróbálni magukat szélsőséges helyzetekben, gyakorlott, versenyzői tapasztalatokkal rendelkező oktatók társaságában.

A tréning időpontja: 2017. április 22-23. és május 13-14. (szombat-vasárnap)

Hajók: BB Charter flotta – Dolphin 28 és Dolphin 26 típusú vitorlások

 

A tréning programja

Április 22. és május 13. szombat – 9 óra
 • találkozás a balatonboglári kikötőben, a két napos program részletes ismertetése
 • indulás Badacsonyba (szélviszonyok függvényében változhat)
 • kikötői manőver tréning
 • indulás a következő kikötőbe
 • vitorlakezelési gyakorlatok
 • navigációs gyakorlatok
 • horgonyzás
 • kikötés vitorlával
 • vacsora

Április 23. és május 14. vasárnap
 • reggeli, a napi program részletes ismertetés
 • indulás vitorlával
 • havaria tréning
 • pályaverseny
 • élményvitorlázás hazafelé
 • megérkezés Balatonboglárra 16-17 óra között


A gyakorlati továbbképzés tematikája

 1. Balatoni, part menti, éjszakai és nappali navigáció gyakorlati alkalmazása
 2. Éjszakai, korlátozott látási körülmények esetén történő hajózás
 3. Manővertréning: kikötés (orral, farral, partfal mellé, boxba, motorral és vitorlával), alapmanőverek vitorlával (halzolás, fordulás, perdülés, szamárforduló, fékezés és tolatás)
 4. Vitorlakezelés: erős-, és gyengeszeles állítások, első-, hátsó-, alsóél és az alba szerepe, szálakra történő vitorlázás, behúzó pontok állítása
 5. Horgonyzás a gyakorlatban, megfelelő horgonyzóhely kiválasztása, vészhorgony
 6. Havaria tréning: erős szélben, nagy hullámzásban, motor nélkül biztonsággal elérni a legközelebbi kikötőt és épségben kikötni, hajózás vitorla nélkül, reffelt vitorlával, csak orrvitorlával, csak nagyvitorlával, megfeneklés és szabadulás


Részvételi díj
Visszatérő ügyfeleknek  27.000 Ft/fő
Új ügyfeleknek                  33.000 Ft/fő
(A bruttó ár az étkezésen és az italokon kívül mindent tartalmaz.)

 

Jelentkezési határidő: április 20. – Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

További információ: Alföldi Mária 06-30-394-9546

BBCharter – Balatonboglár

 

 

BBCHARTER Interjú


Amióta a kikötők egy részében a behajózás már csak motorral megengedett a vitorlázástudás jelentősége csökkenni látszik. Pedig ez veszélyes irány, mert a vitorlás hajó által ránk ruházott feladatokat akkor is meg kell tudnunk oldani, ha éppen a motor nem működik, vagy bármi más nehezíti a dolgainkat. Erre kínál a BB Charter egy újszerű képzést.

Beliczay Péter: Azt tudom, hogy a BBChartertől Balatonbogláron lehet 26 és 28 lábas Dolfin típusú vitorlásokat bérelni, de amiről nekem a minap meséltél az újdonság, miszerint nem csak hajó bérbeadással foglalkoztok, hanem hajóvezetői engedéllyel rendelkező vitorlázóknak is szerveztek különböző gyakorlati tanfolyamokat. Honnan jött az ötlet?

BBCharter: Két különböző indíttatás késztetett arra, hogy elindítsuk gyakorlati hajóvezetői programunkat. Egyrészt a sikeresen működő klubrendszer, amelynek keretében bérlőinknek tavasszal és ősszel gyakorlati tanfolyamokat hirdetünk meg, ahonnan pozitív visszajelzéseket kapunk. Másrészt saját tapasztalatunk, amit abból a mintából merítünk, akik tőlünk bérelnek hajót, illetve amit a vízen látunk. Megítélésem szerint sokan felkészületlenül, friss hajóvezetői engedéllyel, hozzáértő segítség nélkül gyakorlatlanul ülnek hajóba, amiből következik, hogy az első erősebb befújásnál már az elindulás is gondot okozhat, a kikötésről nem is beszélve. De a nyílt vízen szélsőséges helyzetekben a rutin hiánya ugyancsak lehet a rossz döntések okozója.

Sokat vagy te is vízen, rendszeresen megfordulsz különböző kikötőkben, biztos szemtanúja voltál már olyan eseteknek, amikor a „kapitánynak” elkelne némi segítség.

Beliczay Péter: Mindenképpen igaz, hogy a „tudok vitorlázni” kijelentés nem feltétlenül igaz azok szájából, akik nem keveredtek még különösebb vészhelyzetbe vagy nincsenek teljesen tisztában egy vitorlás hajó reagálásával különböző helyzetekben. És ezt tapasztalatom szerint nem víz függő. Akár hét tenger hajósa is lehet alulképzett ilyen dolgokban.

BBCharter: Emlékszem, annak idején, amikor először varázsolt el a kikötők hangulata, kerestem a lehetőséget, hogy másoktól tanuljak. Ezért is kezdtem el versenyezni, mert így olyan nagy múltú vitorlázóktól tanulhattam, akik gyerekkoruk óta hajóban ülnek.

Beliczay Péter: Mit tűztetek ki célul, hova szeretnétek eljutni a résztvevőkkel egy ilyen két-három napos tréning során?

BBCharter: Célunk, hogy minél több olyan szituációt idézzünk elő, amelyek akár gyors döntésre késztetik a hajó vezetőjét, megpróbálunk úgynevezett kliséket adni a tréning során, amelyeket a későbbiekben bármikor elő lehet majd húzni, nagyobb magabiztosságot kölcsönözve ezzel a felelős személynek, mert ne felejtsük el nem csak a hajóért, de az utasokért is egy személyben felelünk, ha kormány van a kezünkben.

Beliczay Péter: Igen sajnos ennek sokan nem érzik a súlyát. Hogy néz ki egy ilyen tréning nálatok, miről szól a tematika?

BBCharter: Általában hétvégére szervezzük ezeket a túrákat, ami vagy péntek este egy éjszakai menettel kezdődik, vagy pedig szombat reggel elkötjük a hajót és vasárnap este érünk vissza. Minden esetben - időjárástól függetlenül – végigvesszük a legfontosabb manővereket, havaria szituációkat például oly módon, hogy menet közben minden útba eső kikötőben kikötünk akár motorral akár vitorlával. Tudom mindenkinek egy biztos pont a motor és ezért sokan egyedüli megoldásként tekintenek rá, mi igyekszünk bebizonyítani, hogy van más alternatíva is, azaz van élet a motoron túl is. A kérdésedre válaszolva a cél, hogy semmilyen szituációba ne essünk pánikba, tudatában legyünk a helyes döntésnek, és nem utolsó sorban tudjuk azt alkalmazni akár egyedül akár az utasok segítségével.

Beliczay Péter: Na, ez nem könnyű feladat egy kiélezett helyzetben még másokat is irányítani.

BBCharter: Ezt nagyon jól látod, ezért a hétvégén vetésforgóban váltják egymást a résztvevők a kormánynál és a többiek „megjátszák” a tudatlant, felkészítve vagy ha szabad így fogalmazni rákényszerítve ezzel a kormányost a megfelelő kommunikációra, hiszen a hajón lévők helyes tájékoztatása kulcsfontosságú lehet a probléma megoldása tekintetében, arról nem is beszélve, hogy az utasok is jobban érzik magukat, ha tudják mi fog történni vagy legalább azt, hogy mi a szándékunk. Mint tudjuk, ehhez sok minden kell, de talán a legfontosabb a kiszámíthatóság, ami véleményem szerint egy jó vitorlázót az adott szituációban előrelátásra és felkészülésre kötelez. Gondoljunk csak bele, ha előre átgondoljuk, hogy mit fogunk csinálni és annak várhatóan mi lesz a következménye, akkor gyorsan úrrá tudunk lenni a pánik helyzeten anélkül, hogy mi magunk pánikba esnénk, hiszen ezzel megalapozzuk a helyes döntést és kizárjuk a rosszakat. Ehhez próbálunk mi egy ilyen tréning során minél több segítséget nyújtani.

Beliczay Péter: Azt mondtad „mi”, mit jelent ez, hogy áll össze a csapat, hányan vagytok egy hajón?

BBCharter: Olyanokat választottam magam mellé, akikkel már hosszú évek óta együtt versenyzem a Balatonon és tudom kellő tapasztalatot gyűjtöttek az évi 15-20 verseny során, kialakult bennük a készség a gyors helyzetfelismerésre, az esetleges problémák helyes megoldására. Jó és eredményes vitorlázók, nagy tapasztalattal rendelkeznek, ugyanakkor kellő alázattal kezelik ezt. A kérdés második felére válaszolva minden hajón ül egy tapasztalt vitorlázó, aki csak megfigyelőként és oktatóként van jelen. A résztvevők csinálnak mindent, akik maximum négyen vannak egy hajón, így mindenkinek jut elég ideje a gyakorlásra. Egy ilyen alkalommal mindenki következmények nélkül tanulhat a saját vagy társai hibájából, mi ügyelünk a biztonságra.

Beliczay Péter: Kik jelentkezhetnek a BBCharter gyakorlati tréningre és mennyibe kerül ez a résztvevőknek?

BBCharter: Bárkinek a jelentkezését örömmel vesszük, aki szeretne egy szinttel feljebb lépni, nagyobb biztonsággal, nagyobb széltartományban vitorlázni. Jó lenne, ha minél több nagybetűs vitorlázó lenne a Balatonon és kevesebb hajó maradna a kikötőben egy-egy szeles napon.

 

A kétnapos gyakorlati tréning díja: 37.000 Ft, amely mindent tartalmaz kivéve az étkezéseket.

Dolphin 26

Dolphin 26

Kicsi hajó

Dolphin 28

Dolphin 28

Nagy hajó

H-boat

H-Boat

H-Boat